“Η Χιονάτη και το μαγεμένο δάσος του Διαδικτύου”-Συμμετοχή στο Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023-7 Φεβρουαρίου 2023, στο Νηπιαγωγείο μας

οργανώσαμε δράσεις με θέμα την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο και την χρήση ασφαλών κωδικών.

Αρχικά επεξεργαστήκαμε το υλικό που αφορά το Νηπιαγωγείο από την ιστοσελίδα του https://saferinternet4kids.gr

και ειδικότερα το παραμύθι “Γιαγιά, πρόσεχε στο διαδίκτυο” .Αναζητήσαμε τους κινδύνους που υπάρχουν από την

εμπλοκή της γιαγιάς στο διαδίκτυο και τί είναι αυτό που πρέπει να γνωρίζει για να προστατευτεί από την χρήση του.

Πιο συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με έννοιες όπως:

-εθισμός

-διαδικτυακά παιχνίδια κατάλληλα για την κάθε ηλικία

-προσωπικά δεδομένα

-επίβλεψη ενήλικα

-ασφαλή πλοήγηση

-αιτήματα φιλίας και άγνωστοι

-άγνωστοι και chat room

-ψευτικό προφίλ και κοινωνικά δίκτυα

-ιδιωτικό προφίλ

-ψευτικές ειδήσεις και ψεύτικοι διαγωνισμοί

-κωδικοί ασφαλείας

-ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Εφόσον μελετήσαμε διεξοδικά το παραμύθι που ήδη αναφέραμε, έγινε συζήτηση στα πλαίσια της ομάδας για τις συσκευές που υπάρχουν στο σπίτι των παιδιών καθώς και ποιες είναι οι αγαπημένες τους. Επίσης πόσες ώρες ασχολούνται στο διαδίκτυο και ποιο παιχνίδι είναι αυτό που τους αρέσει περισσότερο. Κάθε παιδάκι ζωγράφισε, σε επόμενη φάση, την ηλεκτρονική πραγματικότητα του σπιτιού του και την παρουσίασε στην υπόλοιπη ομάδα. Ακολούθησε και πάλι συζήτηση ώστε μέσα από την νοητική αποτύπωση να γίνει κατανοητό το πώς διαχειρίζεται το κάθε παιδί την ηλεκτρονική καθημερινότητα και αν γνωρίζει να προστατεύεται από τους κινδύνους τους διαδικτύου.

Στη συνέχεια με τα παιδιά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας παραμύθι βασισμένοι σε ένα αγαπημένο, από όλα τα παιδιά, παραμύθι “την Χιονάτη και τους επτά νάνους”. Το παραμύθι που δημιούργησαν τα παιδιά αποφάσισαν να το εικονογραφήσουν και στη συνέχεια να το μετατρέψουν σε ψηφιακό παραμύθι όπως αυτό που είχαμε διαπραγματευτεί πιο πριν. Μάλιστα του έδωσαν και τίτλο!” Η Χιονάτη στο μαγεμένο δάσος του Διαδικτύου”!

https://www.storyjumper.com/book/read/152579601

Σημαντική δράση των παιδιών ήταν η πρόθεση τους να καταγραφούν τα μηνύματα τους για τη ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων στο Διαδίκτυο σε ένα ηλεκτρονικό πίνακα καταγραφής με φόντο ευρωπαϊκή αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023.

https://jamboard.google.com/d/18ExpGeYrgkXNJsnfpmtLmLfVrarpczzCsv0hRWqY_eM/edit?usp=sharing

 

Τα μηνύματα τους για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων τα «κατέγραψαν» με υπαγόρευση προς την δασκάλα τους στις ατομικές εργασίες όπου παρουσιάσουν τα laptop ή του Η/Υ  ως εικαστικές δημιουργίες.

Ακόμη ενημέρωσαν τους γονείς μέσω ατομικών τους εργασιών και  με την βοήθεια και της ζωγραφικής ως βασικού τεχνικού και εκφραστικού μέσου, για τους τρόπους πού θα είναι ασφαλείς(τα παιδιά)όταν κάνουν χρήση του Διαδικτύου.

Επόμενη δράση των παιδιών ήταν η δημιουργία αφίσα με κωδικούς ασφαλείας! Το καθένα έγραψε πάνω στην αφίσα ένα “δυνατό” κωδικό εφόσον μάλιστα ήδη είχαν μάθει και κατανοήσει ότι ένας “δυνατός” κωδικός αποτελείται από 9 χαρακτήρες που περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

Ακόμη μία δράση των παιδιών ήταν να φτιάξουν ένα @ από καπάκια νερού και αναψυκτικών ως βιωματική κατανόηση του βασικού συμβόλου που είναι απαραίτητο στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

Τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες έγιναν υποστηρικτές της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022-23 και επιβραβεύτηκαν από τον Εθνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με την σχετική Βεβαίωση.

Είναι σημαντική η ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών για θέματα ασφάλειας του διαδικτύου γιατί υιοθετούν στάσεις και συμπεριφορές υπεύθυνων πολιτών που έχουν γνώση των κινδύνων του Διαδικτύου. Αποτελεί λοιπόν ποιοτική εκπαίδευση τα θέματα της ασφάλειας του διαδικτύου και είναι άμεσα συνδεδεμένα με το στόχο 4 της αειφόρου ανάπτυξης!

Οι συνεργασίες που έλαβαν χώρα για την εκπόνηση αυτών των δράσεων ήταν:

-Συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

-Συνεργασία με το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο’

-Συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες του Νηπιαγωγείου

Ο χρόνος εκπόνησης των δράσεων ήταν Ιανουάριος και Φεβρουάριος του 2023

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαργαρίτη Ελένη

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *