“Ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες”

Διαμορφώνοντας τον Εκπαιδευτικό Προγραμματισμό του Νηπιαγωγείου μας για το έτος 2015-2016 σκεφθήκαμε στα πλαίσια του προγράμματος “Σχολεία Υπερασπιστές των παιδιών” της UNICEF αλλά και της Ευέλικτης Ζώνης “Μηχανορραφήματα,μία παράσταση αλλιώς ” να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες ,ειδικές δυσκολίες,αλλά και ειδικές ικανότητες.

Έτσι λοιπόν μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνιώδεις  δραστηριότητες άρχισε η ενασχόληση μας με το θέμα.

Θέλαμε να γίνουμε “τυφλοί”για να δούμε πώς αισθάνονται και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μην βλέπεις.Κλείσαμε απλώς τα ματιά μας ή τα κλείσαμε με τα χέρια μας και αρχίσαμε να περπατάμε.

DSC04137

DSC04136

 

Έπειτα δοκιμάσαμε να γράψουμε και να ζωγραφίσουμε με το στόμα,χωρίς να χρησιμοποιούμε δηλαδή τα χέρια μας!

DSC04132

DSC04135

DSC04133

 

…και μας ήταν τελικά πολύ δύσκολο.Είδαμε στον υπολογιστή πίνακες ζωγραφικής από ανθρώπους που δεν έχουν χέρια και πραγματικά θαυμάσαμε το ταλέντο και την ικανότητα τους!

anaphria 1

αναπηριαΔέσαμε ανά δύο τα πόδια μας και προσπαθήσαμε να περπατήσουμε “έχοντας” δυσκολία βάδισης.Πραγματικά μας φάνηκε δύσκολο και περίεργο.Αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε έντονα.

DSC04131

DSC04130

DSC04129

 

Στη συνέχεια κάποιος από μας κάθισε σε “αναπηρικό καρότσι” και οι υπόλοιποι προσπαθήσαμε να τον μεταφέρουμε και να τον βοηθήσουμε μας .!

DSC04139

 

Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι διαφορετικοί από εμάς και ότι και ο καθένας μας έχει διαφορετικές ικανότητες από τους άλλους ,όμως πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό την διαφορετικότητα του καθενός.

anaphria

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...