Διατροφή και Μαγειρική
Η μαγειρική είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ,αγαπημένη αλλά και πολύ παιδαγωγική δραστηριότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος του σχολείου μας . Τα παιδάκια είναι πολύ εξοικειωμένα με την μαγειρική ήδη από το σπίτι τους ,ωστόσο στο σχολείο αυτή η δράση αποκτά και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Μέσα από την μαγειρική μπορούμε να καλύψουμε πολλούς στόχους του αναλυτικού προγράμματος όπως γλώσσα(μαθαίνω να γράφω και να διαβάζω μια συνταγή),μαθηματικά (αναλογίες και ποσότητες),εικαστικά(σύνθεση ,δημιουργία και χρώματα)μελέτη περιβάλλοντος( εκτελώ συνταγές προσαρμοσμένες στην εποχή, αλλά μιλάμε και για την ανακύκλωση φαγητού ή ακόμα και για το βιολίπασμα),φυσικές επιστήμες(αντιδράσεις ουσιών και υλικών)κ.ο.κ Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι τα παιδιά μέσα από τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορούν να υιοθετούν συνήθειες τόσο υγιεινής διατροφής όσο και να μαθαίνουν τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στο φαγητό δηλαδή τρώμε αργά, δεν πασαλειβόμαστε, δεν πετάμε φαγητό, ανακυκλώνουμε το φαγητό που περισσεύει.
Εικόνες από δράσεις μαγειρικής στο σχολείο μας:
Σοκολατάκια με αμύγδαλα:
Λαγάνες και Σαρακοστιανό τραπέζι:
Την συγκεκριμένη λοιπόν χρονική περίοδο και σε μια εξ αποστάσεως εκπαίδευση ζητήθηκε και από τους γονείς η παρακάτω εργασία.
Εργασία: Με αφορμή λοιπόν το θέμα μας και λαμβάνοντας υπόψη μας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν την βάση της διατροφής του ανθρώπου σας προτείνουμε να κάνετε την δική σας συνταγή μαζί με το παιδάκι σας και να μας την στείλετε.(Ενδεικτικά όταν γράφουμε μια συνταγή μαζί με τα παιδιά ακολουθούμε την παρακάτω πορεία και χρησιμοποιούμε εικόνες για καλύτερη κατανόηση)
ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ
ΥΛΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
2.ΚΟΒΩ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
3.ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΣΤΟ ΣΟΥΒΛΟΞΥΛΟ
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!
Τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα αυτής της δράσης:
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση και η δημιουργικότητα ήταν εντυπωσιακή. Τα αποτελέσματα εξαιρετικά.
Πιτούλες και μπουμπούκια.
Ζελέ φρούτων.
Ροξάκια
Ωτία (παραδοσιακή ποντιακή συνταγή) και λουκουμάδες.