Γιορτή του Πάσχα.Γιορτή της Ορθοδοξίας.

Το Πάσχα είναι  η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης με πολλούς συμβολισμούς, έθιμα και παραδόσεις! Το Πάσχα ή αλλιώς Λαμπρή,  είναι μια γιορτή , που θυμίζει σε όλους μας τη σημασία της αξίας της ανιδιοτελούς προσφοράς, της  συγχώρεσης και της αγάπης.Συγχρόνως μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της ζωής σε όλους τους ανθρώπους, που έφερε ο Χριστός μας με την Ανάσταση Του. Εξαιτίας των πρωτόγνωρων καταστάσεων που βιώνουμε  λόγω της παγκόσμιας πανδημίας τα μηνύματα  του Πάσχα είναι τόσο πολύ επίκαιρα και το  χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης αρκετά ελπιδοφόρο. Στα πλαίσια λοιπόν της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης  πραγματοποιείται αρχικά μια θεωρητική προσέγγιση  των  ημερών του Πάσχα.

Αρχικά ξεκινάμε από το Σάββατο του Λαζάρου, εξηγώντας στα παιδιά τι συμβολίζει αυτή η μέρα και ποια είναι η σημασία της.

 

Το Σάββατο του Λαζάρου:

Egersis_tou_Lazarou

     Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου. Ο Λάζαρος ήταν πολύ καλός φίλος του Χριστού, όταν κάποτε αρρώστησε οι αδελφές του Μαρία και Μάρθα έτρεξαν να ειδοποιήσουν το Χριστό να έρθει γρήγορα. Ο Χριστός όμως ήταν μακριά και δεν πρόλαβε να δει τον φίλο του ζωντανό. Όταν έφτασε ήταν ήδη νεκρός  για τέσσερις μέρες και είχε ταφεί όπως συνηθιζόταν τότε σε μια σπηλιά που έκλεινε με μια μεγάλη πέτρα. Ο Χριστός όμως προσευχήθηκε στον πατέρα του το Θεό και ζητώντας του να τον ακούσει για να πεισθεί ο κόσμος, φώναξε “Λάζαρε, δεύρο έξω”, που σημαίνει “Λάζαρε βγες έξω” τότε ο Λάζαρος αναστήθηκε από τους νεκρούς. Αυτό ήταν ένα ακόμη θαύμα του Χριστού.

Στην συνέχεια θα αναφερθούμε στην Κυριακή των Βαΐων από την οποία αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών .

Η Κυριακή των Βαΐων- Η είσοδος στα Ιεροσόλυμα

entry-into-jerusalem-palm-sunday-nazarene-art-icon-n26068

Αμέσως μετά το Σάββατο του Λαζάρου ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων όπως λέγεται. Ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του να του φέρουν ένα γαϊδουράκι για να πάει στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Η Ιερουσαλήμ δεν ήταν πολύ μακριά από τη Βηθανία, όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, όλοι λοιπόν είχαν μάθει για το θαύμα και τον υποδέχτηκαν στρώνοντας στον δρόμο του ρούχα και κλαδιά από φοίνικες (βάγια στα εβραϊκά),έτσι έκαναν και στους βασιλιάδες ,για να τους τιμήσουν. Εμείς σήμερα στολίζουμε την εκκλησία με βάγιες (κλαδάκια δάφνης) μιας και δεν έχουμε φοίνικες στην Ελλάδα. Και έτσι ξεκινά για την εκκλησία η Μεγάλη Εβδομάδα.

Τα παιδιά  παρακολουθούν και ένα βίντεο με την ζωή του Χριστού για καλύτερη κατανόηση του θέματος.

https://www.youtube.com/watch?v=03y1J1zY0EE

        Εκπαιδευτικά αποτελέσματα της ενότητας

IMG_20200406_153729

IMG_20200406_165513 IMG_20200406_165536

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...