Παρουσίαση δράσεων και αποτελεσμάτων των εργαστηρίων δεξιοτήτων 21+.

Μετά την ολοκλήρωση του 1ου θεματικού κύκλου των εργαστηριών δεξιοτήτων  του ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής),Ευ ζην- Ζω καλύτερα παρουσιάστηκαν στους γονείς τα αποτελέσματα των δράσεων. Ο τίτλος του προγράμματος  «Με συναίσθημα και φαντασία βρίσκω στην ζωή ,τι έχει αξία!» ,βασίστηκε στο εκπαιδευτικό υλικό «Χώμα και Νερό» του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας « ΟΔΥΣΣΕΑΣ». Μέσω μιας τηλεδιάσκεψης  λόγω των συνθηκών ,εξαιτίας της πανδημίας,  οι γονείς ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν τις δραστηριότητες των εργαστηρίων μέσα από το παρακάτω  συγκεντρωτικό βιντεάκι:

https://youtu.be/I9FFT6KCyu0

 

ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥ ΖΗΝ-page0002

Επίσης οι γονείς ενημερώθηκαν για τον σχεδιασμό και τις δράσεις του 2ου θεματικού κύκλου «Φροντίζω το περιβάλλον-Άναψε πράσινο για τον πλανήτη». Ο τίτλος του  προγράμματος που θα υλοποιήσει το  σχολείο μας είναι :«Ο πλανήτης μας ,η Γη άρχισε να αιμορραγεί» .Το εκπαιδευτικό υλικό των δράσεων μας βασίζεται  στον οδηγό του βιωματικού προγράμματος του Δικτύου QualityNet, με τίτλο « Την ενέργειά μου πίσω, παρακαλώ !»

ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥ ΖΗΝ-page0001

 

Το έθιμο της Βασιλόπιτας.

Στις 15 Ιανουαρίου τήρησαμε το έθιμο της Βασιλόπιτας στο νηπιαγωγείο μας.Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου και 3ου Δημοτικού σχολείου μας έφερε μικρά βασιλοπιτάκια και το δωράκι για το  παιδί  που θα κέρδιζε το φλουρί .Σας  ευχαριστούμε πάρα πολύ !!!

IMG_0590 IMG_0593 IMG_0596 IMG_0597

ΕΥΧΕΣ!!!

 

 

 

       ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

2021 .

gif-xristoygennwn-eikones.top_..2-1

28η Οκτωβρίου 2020.

imagesUDKTL2G8

Στις 27 οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την εθνική εορτή της 28η Οκτωβρίου 1940.Η εορτή προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τιμή από τα παιδάκια του νηπιαγωγείου μας.

Αρχικά τα παιδάκια μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα έμαθαν για τα γεγονότα που έγιναν την περίοδο του 1940.

IMG_9799

 

Στην συνέχεια  άκουσαν και είπαν τραγούδια σχετικά με την ημέρα.Και χόρεψαν στην αυλή του σχολείου μας παραδοσιακούς χορούς.

IMG_9805 IMG_9806

Τα παιδιά ζωγράφισαν τις ελληνικές σημαίες τους.

IMG_9794 IMG_9795 IMG_9807

Και στην συνέχεια παρέλασαν κρατώντας  τες με περηφάνια.

IMG_9802

Τα παιδιά έμαθαν  για τα γεγονότα του 1940  και τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο μας.Αξιοποιώντας παραμύθια και πίνακες ζωγραφικής προσσεγγίσαμε τις έννοιες της Ειρήνης και του πολέμου.Επίσης μέσα από κατασκευές και δράσεις κατανόησαν καλύτερα τους συμβολισμούς και τα γεγονότα της εποχής.Η γνώση της ιστορίας της χώρας μας και της σημαίας μας, κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών.

IMG_9828 IMG_9829

IMG_9798 IMG_9796 IMG_9797

Η γιορτή του σχολείου μας ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο και την έπαρση της σημαίας καθώς και  την τήρηση σιγής ενός λέπτού για τους πεσόντες νεκρούς.

IMG_9809 IMG_9810

ΒΡΑΒΕIA TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ HELMEPA.

Με ιδιαίτερη χαρά απονεμήθηκαν και φέτος  στους μικρούς μας μαθητές οι έπαινοι συμμετοχης τους  από την HELMEPA.Οι ενδιαφέρουσες δράσεις της αποτελούν για το σχολείο μας μια ιδιαίτερη ευκαιρία γνώσης  ,που την αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τελευταία τρία χρόνια.

IMG_9991 IMG_9992

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 21+.

ρουμπρίκα          Το νηπιαγωγείο μας  έχει προταθεί από την Διεύθυνση Π.Ε Πιερίας  και με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων,ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ στις 6 Ιουλίου 2020  να  συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» για την σχολική χρονιά 2020-2021 .       Τα εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική δράση.Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί με τρόπο βιωματικό, πιο συνεκτικό και  πιο συστηματικό η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο ψηφιακός γραμματισμός. Οι θεματικές  ενότητες αναφέρονται στις εξής κατηγορίες: α) Ευ Ζην, με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια, β) Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η οικολογική συνείδηση και η πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, γ) Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, και δ) Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το πρόγραμμα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:

Το σχέδιο δράσης του σχολείου μας με στηρίζεται στο όραμα του νηπιαγωγείου μας .Το όραμα του σχολείου μας είναι  να μπορέσουν τα παιδάκια μας –μαθητές μας να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς γνωστικά, συναισθηματικά, ψυχοκοινωνικά μέσα από το παιχνίδι. Επίσης αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή του σχολείου μας  η  καλλιέργεια της συνεργασίας  με τους γονείς προκειμένου να συμβάλλουμε στην δημιουργία  ενεργών δημοκρατικών  πολιτών  με αγάπη στο περιβάλλον, σεβασμό στη διαφορετικότητα, ομαδικό πνεύμα και δημιουργική –αειφορική σκέψη. Ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και μια ακόμη παράμετρο, που είναι ο COVID 19,καθώς δεν θα μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να προγραμματίσουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις ως ενίσχυση των θεματικών ενοτήτων.      Το πρόγραμμα των εργαστηριών αναφέρεται στους παρακάτω θεματικούς τομείς και τα εξής συγκεκριμένα  θέματα:

1ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ : 

rubiks cube-red

ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ -ΕΥ ΖΗΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«Με συναίσθημα και φαντασία, βρίσκω στη ζωή τι έχει αξία!»

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Υποθεματική: Ψυχική Υγεία( βασισμένο στο υλικό «Χώμα και Νερό»/Κέντρο Πρόληψης  των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ») Η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού ,έχει ως στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής και ψυχικής υγείας των παιδιών μέσω της έκφρασης και αναγνώρισης των συναισθημάτων  τους. Στον κύκλο αυτό θα αναπτυχθούν δεξιότητες μάθησης και δεξιότητες ζωής όπως κριτική σκέψη ,επικοινωνία ,συνεργασία ,δημιουργικότητα,αυτομέριμνα αλλά και κοινωνικές δεξιότητες όπως είναι η ενσυναίσθηση,η ευαισθησία ,η προσαρμοστικότητα,  η ανθεκτικότητα και η υπευθυνότητα. Χρονικό διάστημα υλοποίησης:Οκτώβριος-Νοέβριος 

 2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ:

rubiks cube-green

Φροντίζω το Περιβάλλον

(Άναψε πράσινο για τον πλανήτη)

 

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«Ο πλανήτης μας ,η Γη άρχισε να αιμορραγεί» .

qualitynet-λογότυπο Υποθεματική:Αειφόρος Ανάπτυξη,Οικολογική Συνείδηση(βασισμένο στο υλικό «Την ενέργεια μου πίσω παρακαλώ» της Εκπαιδευτικής Ομάδας του QualityNet)   Στόχος είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά στα πλαίσια των 17 στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης. Τα παιδιά αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη, την υπευθυνότητα, την πρωτοβουλία, τον ψηφιακό γραμματισμό θα αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, θα καλεστούν να δώσουν λύσεις ,να αλλάξουν στάσεις απέναντι σε αυτό, να δημιουργήσουν ,να αναπτύξουν στρατηγικές σκέψεις προκειμένου να ανταποκριθούν υπεύθυνα και δημιουργικά. Χρονικό διάστημα υλοποίησης: Ιανουάριος -Φεβρουάριος

3ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ:

rubiks cube-blue

        Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

                      (Κάνε πράξη τη συνεργασία και την προσφορά)

   ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Δικαίωμα έχω να ξέρω σε τι διαφέρω»

ΑΝΘΡΏΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Υποθεματική: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (βασισμένο στο υλικό «Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» -Διεθνής Αμνηστία Ελληνικό Τμήμα/Μαρία Χατζηνικολάου)        Στόχος του θεματικού κύκλου είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα του παιδιού .Τα παιδιά προσεγγίσουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως η υγεία, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ,την ισότητα των δύο φύλων, μόρφωση. Χρονικό διάστημα υλοποίησης:Φεβρουάριος-Μάρτιος

4ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ:

rubiks cube-orange

Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

(Χτίσε νέες ιδέες, δώσε νέες λύσεις)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«Ώρα για Ρομποτική με τη μέλισσα τη Bee (Bot

    Υποθεματική: STEM/STEAM/Ρομποτική ,(βασισμένο στο υλικό «STE(Α)M και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσα από τον κύκλο του Νερού και την Υδροδυναμική» Φορέας / εκπονητής: 3ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, Παρασκευή Φώτη)         Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και θα αναπτύξουν τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης μέσα από τον κύκλο του νερού και την υδροδυναμική.      Ταυτόχρονα θα αναπτύξουν και τις δεξιότητες της συνεργασίας ,της δημιουργικότητας, του μοντελισμού, του προγραμματισμού, του τεχνολογικού και πληροφορικού γραμματισμού. Χρονικό διάστημα υλοποίησης: Απρίλιος –Μάιος Για την επιδιοργάνωση των εφαρμογών ως προς τα επίθετα για τα στοιχεία της πιλοτικής χρήσης απαιτούν επιμορφωτικά σεμινάρια εξ αποστάσεως από το Ινστιτούτο Εκπαίδευση Πολιτικής, τα πρόσθετα μαθητές για τους χρήστες του παιδιού μας.

Αξιολόγηση:

Λόγω του διατερουχάσος που εμφανίζει τα εργαστήρια Δεδομένα, οι εισαγωγές που απαιτούνται στο προσεκτικό περιεχόμενο μάθετε με την επιδίωξη την αυτοβελτητα και αυτοδιαλυτή με την άλλη, δεν απαιτούν άλλοι ερωτήσεις με τα διάφορα βίντεο διαφορετικό περιεχόμενο στην περιγραφή της εικόνας. Διαδικτυακές προσεγγίσεις και για την διάρκεια των διανυμάτων των χρόνων των μαθητών με διαμένα. Για την εταιρία εργαστήρια εργαστηρίων για τα παιδιά θα έρθουν από την εφαρμογή του σχολείου. iep_4-350x255  

Αρχή σχολικού έτους 2020-2021.

Μια καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά προσαρμοσμένη στα καινούργια δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του  COVID 19.Τηρώντας τις  απαραίτητες οδηγίες έχει διαμορφωθεί ο χώρος του νηπιαγωγείου μας ώστε να κρατάμε τις αποστάσεις και να είμαστε ασφαλείς.

Όταν την πόρτα του σχολείου μου περάσω το αντισηπτικό  στα χεράκια μου  δεν θα ξεχάσω.

IMG_9822

Μια μεγάλη παρεούλα θα γενούμε και τα νέα μας  με ασφάλεια θα πούμε.

IMG_9823

Στο παγκάκι με απόσταση εγώ και ο φίλος μου θα κάτσω.Και αν πάω και τον πιάσω στον σκαντζοχοιρούλη θα φτάσω.

 

 

 

 

IMG_9825

 

ΔΙΑΚΡΙΣΗ 3ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ BRAVO SCHOOLS!!!

 

image001

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συγχαρούμε τους μικρούς μαθητές ,του 3ου Νηπιαγωγείου Αιγινίου που με  την μαθητική τους δημιουργία κατάφεραν να κερδίσουν και να βραβευτούν με την τιμητική διάκριση στον Διαγωνισμό των BRAVO SCHOOLS ανάμεσα σε 236 σχολεία.Η πρωτοβουλία «Bravo Schools» στοχεύει στην ανάδειξη των πιο ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας που σχετίζονται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η δράση του 3ου Νηπιαγωγείου Αιγινίου βασίστηκε στην κατασκευή ενός  χάρτινου καραβιού που κινείται με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Τα παιδιά μέσα από την θεωρητική προσέγγιση του θέματος αρχικά έμαθαν τι είναι οι πρώτες ύλες και η ενέργεια. Γνώρισαν ότι υπάρχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην θάλασσα και την ναυτιλία . Ωστόσο όμως τους κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Στην συνέχεια άφησαν την φαντασία τους ελεύθερη και προσπάθησαν να δημιουργήσουν το δικό τους πλοίο που θα κινείται με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ,όπως η αιολική ενέργεια(θέλησαν να προσθέσουν πάνω στο καράβι τους μια ανεμογεννήτρια αλλά και πολλά πανιά),η κυματική ενέργεια(έβαλαν πάνω στο καράβι μπαταρίες που θα μαζεύουν την ενέργεια του κυματισμού ,αξίζει να σημειώσουμε την σκέψη τους ?«Όταν έχει αέρα τα κύματα θα είναι πολλά και το καράβι μας θα πηγαίνει γρήγορα για αυτό θα βάλουμε τις μπαταρίες πάνω στο καράβι».Και τέλος πρόσθεσαν και κουπιά ,δυναμική ενέργεια.

IMG_9582 IMG_9583 IMG_9603 IMG_9608 IMG_9609

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης:

untitled

 

“Ένα μεγάλο Bravo σε εσάς και τους μαθητές σας !

 Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το σχολείο σας αναδείχτηκε στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo Schools 2020 και λαμβάνει διάκριση  στον Παγκόσμιο Στόχο που υπηρέτησε!

Με τη συμμετοχή  σας στο Bravo Schools, το σχολείο σας εντάσσεται στο ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ του ΟΗΕ (in action SGDs Schools Club) και γίνεστε μέρος ενός παγκόσμιου Δικτύου Σχολείων!

Αργυρώ Γιαλαμπρίνου                        Δήμητρα Παπαδάτου

 Project manager                                    Project  Assistant    “

BRAVO SCHOOLS 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλή πρόοδο και Καλό Καλοκαίρι στους μαθητές μας!

Αγαπημένα μας παιδάκια που θα πάτε στο “Μεγάλο σχολείο’ ,το Δημοτικό σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ και ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ. Χαρήκαμε που σας είχαμε στην σπουδαία παρέα του Νηπιαγωγείου μας! ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αγαπημένα μας παιδάκια που θα γίνετε πλέον τα μεγάλα μας νήπια ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και θα τα πούμε το Σεπτέμβριο!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ Ε-ΤWINNING SCHOOL και BRAVO SCHOOL. Οι διακρίσεις είναι από τις σπουδαιότερες με τις οποίες μπορεί να τιμηθεί ένα σχολείο! Μπράβο σε όλους,παιδιά,γονείς ,εκπαιδευτικούς!

IMG_9690[1]

IMG_9691[1]

IMG_9693[1]

IMG_9695[1]

IMG_9696[1]

IMG_9698[1]

IMG_9699[1]

IMG_9701[1]

IMG_9704[1]

Καβουράκια,ψαράκια και Καλό Καλοκαίρι!

Αγαπημένο τραγούδι των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας για αυτό το καλοκαίρι είναι “Τα δέκα καβουράκια”.Εμπνευσμένα από αυτό λοιπόν δημιούργησαν πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα καβουράκια.IMG_9684[1]

IMG_9687[1]Αλλά και τα ψαράκια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη θεματολογία του καλοκαιριού!

Βοτσαλόψαρα σε δράση!IMG_9689[1]Μάθαμε να προστατεύουμε το θαλάσσιο κόσμο με σκέψη αειφορική σε σχέση με το 14ο στόχο αειφορίας .O γλαρούλης της παιδικής HELMEPA ήταν πάντα κοντά μας!

cropped-helmepa-junior-logo-gr2